Електрически мотори

Електрически мотори за велосипед

Съществуват два вида електрически мотори за велосипед тип (Hub motors):

електрически мотори за велосипед

  • Мотор с директно задвижване;
  • Мотор- редуктор.

Кой тип мотор да предпочетем?

Отговора е – “зависи”.

Зависи от Вашите предпочитания. Предпочитате по-бърз или по-лек велосипед, по-мощен или по-тих, по-проста и надеждна конструкция или по-плавно движение.

По-долу предлагаме кратко сравнение на двата типа мотори.

Директно задвижване

електрически мотори за велосипед
Direct drive motor

Моторът с директно задвижване е конструктивно по-прост. Външната черупка на главината е част от мотора и има голям пръстен със силни магнити, закрепени към него. Когато работи, завърта колелото директно, откъдето идва и името му. Това е проста система, но за сметка на това, мотора трябва да бъде голям и тежък за да притежава достатъчна мощност. При ниска скорост няма голям въртящ момент.

Моторите с директно задвижване са малко по-тихи, по-бързи, но с по-малък въртящ момент, по-надеждни заради липса на редуктор, но по-тежки и придърпват, по-ниско ефективни при въртене на педалите, имат по-кратък пробег с едно зареждане на акумулатора.

Мотор-редкутор

електрически мотори за велосипед
Greared Hub Motor

Моторите от този тип са с малко по-сложна конструкция заради използването на редуктор, но са значително по-леки и компактни. Малко по-шумни (издават виещ звук), но возят по-плавно, няма придърпването характерно за техния опонент. Отстъпват във високите скорости, но притежават по-висок въртящ момент. По-добре катерят баири и по-добре ускоряват.

Посочените различия са най-общи, но разбира се може да има изключения от правилата. И двата мотора имат преимуществата на Hub motor – низка цена и лесна инсталация.

Сравнителна таблица

  Direct-Drive Geared-Motor
Преимущества Надежден по-плавен
  Бърз компактен
  По-тих лек
  Висок въртящ момент
Недостатъци Придърпване при въртене на педалите По-шумен
  По-къс пробег По-ниска максимална скорост
  По-голям
  По-тежък

Електрически мотори за велосипед

image_pdfimage_print