Електрическо колело – европейски стандарт

Електрическо колело

Независимо от формата на задвижване или принципа на управление, всяко електрическо колело се отличава се от обикновено такова по наличието на 3 допълнителни компонента: електрически мотор, акумулатор и контролер.

електрическо колело
Електрическо колело 24″

Въпреки наличието на мотор, в законодалството на много страни днешния електро велосипед се третира като обикновен и не изисква регистрация, и документ за управление.

Понеже това позволява предвижване с електрическо колело навсякъде в града, включая паркове и алеи, почти всяка държава налага ограничения към теглото, мощтността на мотора, максималнтата скорост, вида на управление и т.н.

Най-либерално е законодателството на САЩ, където са разрешени велосипеди с мощност до 700 Вата и управление от типа Throttle Assist.

В други страни като Япония, Китай и в цяла Европа законите ограничават двигателя до 250 Вата. В тези страни е разработена и въведена много по-обезопасена система за управление наречена PAS (Pedal Assist System). Този тип електрическо колело се нарича Pedelec (pedal electric cycle). Подробно системите за управление са описани в публикацията на нашия блог Електро велосипеди – управление.

BS EN15194 е официалния стандарт  за електрическо колело в Европейския съюз. За да бъде освободен от регистрация като моторно превозно средство всяко електрическото колело трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Максимална разрешена мощност на електрическия мотор 250 W;
  • Максимална скорост с помощта на електрическия мотор 25km/h;
  • Мотора трябва да се изключи при натискане на спирачка;
  • Мотора работи само при въртене на педалите – Pedal Assisted System (PAS);
  • Максимално тегло на велосипеда 40 kg;
  • Колоездачът трябва да има навършени 14 години.

Тези изисквания третират превозното средство като конвенционален велосипед – може да се кара по велоалеите, без каска, без регистрационен номер и свидетелство за управление. Не се изисква задължителна застраховка и пътен данък.

Наред с тези преимущесва електрическото колело обладава и ред други премущества пред своите градски събратя, мотопеда и автомобила.

В някои европейски страни велосипеда е основно перо за предвижване в града.  У нас и особено в големите градове велосипеда не е на почит. По-скоро е за спорт и развлечение. Въпреки това електрическото колело покрива най-голям спектър любители, различни възрасти и физическо състояние.

Научете повече защо да предпочетете  електрическо колело?