Pedal Assist System

Pedal Assist System (PAS) 

Cистема за управление на електрически велосипед.

Разработена е за използване в градски условия. Основно е разпространена  в гъстонаселени страни като Китай и Япония. В Европейския съюз тя е единствено позволена. Велосипедите, които използват тази система на управление, се наричат Pedelec (pedal electric cycle).

Причини за разработване и налагане на системата

Електрическите велосипеди бързо навлизат на пазара и се включват в общия велосипеден поток. Все още не се третират като моторно превозно средство. Съвременните велосипеди са оборудвани с компактни и мощни компоненти.  На пазара се предлагат  електрически мотори с мощност до 1000 Вата. Виждал съм екземпляри дори с двойно задвижване.  Такова чудо при използване в пешеходни и велосипедни зони може да бъде опасно. Поради тази причина, към параметрите на електро велосипедите на законодателно ниво в редица страни са въвеждат ограничения към мощността на мотора, теглото на велосипеда системата за управление и т.н. Системата PAS е по-сложна, но целта е да доближи максимално електрическия велосипед до традиционния.

Описание

Pedelec няма ръкохватка за „газ“, като мотоциклет. Велосипедистът задължително върти педалите, както при обикновен велосипед, а мотора добавя определена енергия, която като правило може да се регулира. Управлението става от пулт, монтиран на кормилото. Пултът за управление разполага с дисплей или светодиодна индикация. С помощта на пулта можете да променяте въртящия момент на мотора. Повечето модели предлагани на пазара имат няколко нива на подпомагане, но най-често три:

контролер за електровелосипед
Пулт за управление
 • Ниско ниво – обикновено се използва за потегляне или за движение с ниска скорост – по малки и тесни улици и пешеходни зони,
 • Средно ниво – баланс между вашето усилие и това на електромотора,
 • Високо ниво – използва се при изкачвания, бързи и прави участъци. Развивате максимална скорост, при това с минимално усилие в краката. Чувствате се супермен.
Устройство и логика на управление

Електрическото оборудване се командва от контролер. Той е мозъка на велосипеда. Софтуерът на контролера решава кога и как да работи мотора, на базата на получаваната информация от датчици монтирани в изпълнителните устройства на велосипеда.

Цялата система е подчинена на следната логика:

 • Двигателя работи, само по-време на въртене на педалите и надвишена скорост от 5 км/час,
 • Ако спрете да въртите педалите, моторът спира,
 • При натискане на спирачка, моторът спира,
 • При надвишаване на определена скорост (за Европа 25 км/час), моторът спира.

Контролера следи за подадените сигнали от следните сензори:

 • Сензора за движение. Той включва/изключва  мотора, в зависимост от това въртят ли се или не педалите,
 • Сензорите на спирачките изключват мотора при тяхното натискане,
 • Сензора за скорост включва мотора при достигане на скорост от 5 км/час и го изключват при надвишаване на скоростта над 25 км/час.
PAS
Ръкохватки за PAS

В зависимост от датчика за движение, съществуват 2 системи за управление:

 • Системата с датчик за въртящ момент

регистрира усилието, което прилагате при въртене на педалите и съответно увеличава и намалява помощта на мотора. Датчика е монтиран на горния венец или в мотора,

 • Система с датчик за движение
PAS
Датчик за движение

Силата на мотора не зависи от това дали въртите здраво педалите или просто  мяткате крака. Представлява най-често магнитен диск, монтиран на централната ос. Датчика включва/изключва  мотора, в зависимост от това върти ли се оста.

Повече за изискванията към електро велосипедите в Европейския съюз.

Pedal Assist System

image_pdfimage_print